Může strava snížit riziko Alzheimerovy choroby?

- - Zpravodaj

Středomořská dieta

Možná víte,  že středomořská strava – bohatá na ovoce, zeleninu, olivový olej, luštěniny, celozrnné obiloviny a ryby, je prospěšná našemu srdci. Ale středomořská strava může také prospívat našemu mozku. Studie ukazují,  že u konzumentů středomořské stravy se poruchy kognitivních funkcí jeví jako méně pravděpodobné.

Výzkum ukazuje,  že středomořská strava může:

  • Zpomalit ztrátu kognitivních funkcí u seniorů
  • Snížit riziko mírné kognitivní poruchy (MCI), přechodnou etapu mezi běžnými potížemi normálního stárnutí a vážnými problémy s pamětí způsobených demencí nebo Alzheimerovou chorobou
  • Snížit riziko, že MCI postoupí do Alzheimerovy choroby

Není zcela jasné, proč středomořská strava může ochránit mozkové funkce. Výzkumníci spekulují,  že volba zdravých potravin znamená díky správným hodnotám cholesterolu a hladiny cukru v krvi zdravé cévy – tedy faktor, které může snížit riziko MCI nebo Alzheimerovy choroby.

Zásady středomořské výživy:

  1. Dostatek pohybu
  2. Konzumace jídla ve společnosti rodiny a přátel
  3. Dostatečné množství ovoce a zeleniny
  4. Konzumovat zdravé tuky, jako je olivový olej
  5. Místo soli používat k ochucení stravy byliny a koření
  6. Doporučeny jsou malé porce ořechů a s mírou červené víno
  7. Snížit spotřebu červeného masa
  8. Zařadit do jídelníčku ryby a korýše, alespoň dvakrát týdně

Výzkumy zatím nejsou zcela průkazné, každopádně, zdravě se stravovat, znamená udržovat se fyzicky a psychicky fit.

Zdroj: Klinika Mayo

Štítky:

Leave a Reply